Het isoleren van ramen in een monument, wat mag?

Uw pand is toe aan kleine onderhoudswerkzaamheden. De ramen zijn wel erg koud in de winter en daar moet iets aan gebeuren. Bij het aanpassen van een historisch pand is het kozijn altijd een lastig punt. Wanhoop niet, er zijn zowel standaardoplossingen als maatoplossingen voor het isoleren van ramen in een monument. DMC ligt een stukje van de sluier op!

Uw pand is toe aan kleine onderhoudswerkzaamheden. De ramen zijn wel erg koud in de winter en daar moet iets aan gebeuren. Bij het aanpassen van een historisch pand is het kozijn altijd een lastig punt. Wanhoop niet, er zijn zowel standaardoplossingen als maatoplossingen voor het isoleren van ramen in een monument. DMC ligt een stukje van de sluier op!

isoleren van ramen in een monument: hoe het hoort bij een vergunningsaanvraag

Als u werkzaamheden wilt verrichten aan een monument en het betreft geen onderhoudswerkzaamheden dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen. Ook isoleren van ramen in een monument valt hieronder.Het uitgangspunt van monumentenzorg luidt als volgt: Isolerende beglazing is niet toegestaan, tenzij er geen monumentale waarden in het geding zijn. Dit betekent dat als je het glas wijzigt dit niet ten koste mag gaan van de monumentale waarde. In zijn algemeenheid kan je stellen dat de verschijningsvorm van het raam niet mag wijzigen en ook het raamhout en roedes het zelfde moeten blijven.

achterzetramen

Wat in het algemeen wel kan, zijn achterzetramen, bijvoorbeeld van het merk metaglas. Ramen die je achter de bestaande kozijnen en ramen plaatst aan de binnenzijde en daarmee een extra een extra isolatielaag vormt.

achterzetraam detail in monument (2)

het isoleren van ramen in een monument: achterzetramen waar het vervangen van glas niet mag of te duur is.

 

isolerend monumentenglas

Wat in veel gevallen ook kan is zogenaamd isolerend  monumentenglas, een dunne isolerende enkelglas met reflecterende eigenschappen zodat de warmte binnen blijft. Tevens wordt dit glas uitgevoerd in een “getrokken glas” versie waardoor het een voor monumentenglas kenmerkende speelse reflectie kent. Isolerend monumentenglas wordt geleverd door meerdere fabrikanten zoals bijvoorbeeld “ruysdael monumentenglas”.

gertokken glas in monumenten (2)

isoleren van ramen in een monument met getrokken glas.

Waar moet u op letten bij het isoleren van ramen in een monument.

Waar men op moet tellen bij het isoleren van de ramen is dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Kierdichting moet men met mate toepassen en alleen daar waar het grote comfortproblemen oplevert. Als bewoners produceren wij veel vocht door koken, wassen en ademen in de vorm van waterdamp. Als dit vocht niet weg ventileert condenseert het op de koudste plekken. Traditioneel is dat het raam. Als dit niet meer de koudste plek is dan slaat dit neer elders in de constructie zodat dit tot rotting en schimmels kan leiden. Goede ventilatie is dus noodzakelijk!

Alhoewel er natuurlijk verschillen zijn kan je in het algemeen zeggen dat de kosten voor het isoleren van de ramen tussen de € 500 en €1000 euro per raam zijn. Als het alleen om de energiebesparing gaat is dat een fors bedrag. Echter de grootste winst is natuurlijk de comfortwinst.

Wij helpen u graag met de afwegingen hierbij en het verkrijgen van de benodigde vergunningen. We maken graag een plan waarin we met u naar een optimum zoeken naar comfort, kosten en monumentale waarde.