Hangt de thermostaat op de juiste plek?

De plaats waar een kamertherostaat opgehangen wordt is zeer belangrijk. Deze geeft immers de hoogte van de ruimtetemperatuur door naar de ketel, en wanneer het verkeerde signalen zijn, zal het brandergedrag niet overeenstemmen met de wens van de gebruiker. Omdat de thermostaat maar in één ruimte opgehangen kan worden, en de temperatuur daar beslissend is voor de temperatuur van het radiatorwater in alle andere vertrekken, wordt die ruimte de referentieruimte genoemd. Die moet dus goed gekozen zijn. Vanzelfsprekend gaat het om een ruimte, die vaak in gebruik is. Een slaapkamer is nauwelijks geschikt, een woonkamer meestal wel. Wanneer mensen thuis zijn, wordt daar in de regel wel warmte gewenst.

De plaats waar een kamertherostaat opgehangen wordt is zeer belangrijk. Deze geeft immers de hoogte van de ruimtetemperatuur door naar de ketel, en wanneer het verkeerde signalen zijn, zal het brandergedrag niet overeenstemmen met de wens van de gebruiker. Omdat de thermostaat maar in één ruimte opgehangen kan worden, en de temperatuur daar beslissend is voor de temperatuur van het radiatorwater in alle andere vertrekken, wordt die ruimte de referentieruimte genoemd. Die moet dus goed gekozen zijn. Vanzelfsprekend gaat het om een ruimte, die vaak in gebruik is. Een slaapkamer is nauwelijks geschikt, een woonkamer meestal wel. Wanneer mensen thuis zijn, wordt daar in de regel wel warmte gewenst.

Behalve de referentieruimte zelf moet ook de plaats waar de thermostaat opgehangen wordt goed gekozen zijn, en wel zo dat de ruimtetemperatuur goed gemeten kan worden. Hieronder staan daarvoor enkele aanwijzigingen:

– Zorg dat de zon er niet rechtstreeks op kan schijnen.

– Let er op dat de kamerthermostaat niet op een koude buitenmuur gehangen wordt. De thermostaat meet dan altijd een lagere temperatuur dan er in werkelijkheid is. Mocht dat de enige plek zijn, bevestig dan een houten plankje achter de thermostaat.

– Ook koude luchtstromen (en warme, van leidingwerk bijv.) zijn taboe.

Normaal hangt men de thermostaat ongeveer op anderhalve meter van de grond, In het midden van de kamer op een binnenmuur, waar geen genoemde storingsinvloeden zijn.

Soms staat in diezelfde huiskamer een houtkachel. Dat functioneert prima, zolang de andere vertrekken niet gebruikt worden. De installatie slaat immers af als de houtkachel brandt, en elders wordt het dan te koud. Hiervoor zijn twee oplossingen te bedenken: overgaan op een weersafhankelijke regeling, of het laten aansluiten van een tweede kamerthermostaat (in de studeerkamer) met voorrangsregeling. Dat laatste werkt meestal het beste (een goed comfort en een laag energieverbruik), maar is niet altijd mogelijk. Wel is het bedienen iets moeilijker geworden, maar dat geldt ook voor de weersafhankelijke regeling.

CV tuning

Veel CV (centrale verwarming) installaties helemaal niet optimaal afgesteld. Hierdoor gebruiken ze meer gas dan nodig en vaak wordt er ook minder comfort geleverd dan mogelijk. CV-tuning is een deskundigheid die een vakbekwame installateur misschien wel geleerd heeft, maar die in de praktijk lang niet altijd wordt gebezigd. DMC biedt CV-tuning aan klanten aan. Onze vaste  installateur bekijkt de centrale verwarming installatie, het gebruik van de ruimtes en het benodigd vermogen voor de verschillende ruimtes, en stelt een aantal verbeteringen voor. Na overleg vindt – tenzij dit echt niet mogelijk is – meteen een eenvoudige afstelling en inregeling plaats. Soms zal de situatie complex of het systeem verouderd zijn; de installateur kan u dan een aanbod doen voor verdere verbeteringen.