Energieverbruik met 30% gedaald!

Eind 2013 is de laatste hand gelegd aan de twee kappen van het woonhuis van Evelien Eshuis aan de Lange Leidsedwarsstraat in de Weteringbuurt in hartje Amsterdam. Het isoleren (met isolatiedekens van vlas) van beide kappen van de twee samengevoegde rijksmonumenten was het belangrijkste onderdeel van de renovatie. Verder werd in de achtergevel in enkele ramen goed isolerend glas aangebracht en kreeg de eetkeuken mechanische afzuiging voor een betere ventilatie. Het resultaat: meer comfort, een gezonder binnenklimaat en een lager energieverbruik.

Op een bewonersbijeenkomst van Wetering Duurzaam in oktober 2013 Bewonersbijeenkomst vertelde Evelien enthousiast over de renovatie die dan bijna afgerond is. Ze is zeer te spreken over de aanpak en de uitvoering van de renovatie. Op dat moment was natuurlijk nog niet bekend of de genomen maatregelen het gewenste effect zouden hebben.

Inmiddels ziet het er naar uit dat het totale jaarlijkse gasverbruik met ruim 30% afneemt! Dit blijkt uit de werkelijke verbruikscijfers tot nu toe. Ook het elektriciteitsverbruik is aanzienlijk gedaald, vooral dankzij het achterwege kunnen laten van het elektrisch bijverwarmen van de zolderruimte.

2014_11_24_blog_Frank Stofberg_gas verbruik Eshuis

Uitvoering
Duurzame Monumenten Coalitie:
architect: Niestijl Advies en Architectuur
adviseur duurzaam bouwen: BOOM-SI
aannemer: Varne timmer- en aannemersbedrijf